“Kinderen die sporten zijn vrolijker, gezonder en kunnen beter met anderen overweg dan kinderen die weinig of niet sporten”

Onze visie: Alle kinderen met plezier in beweging zetten.

Wij geloven enorm in de positieve effecten van sport en bewegen. Een kind dat sport is vrolijker, gezonder en sociaal vaardiger en dus vinden wij dat ieder kind zou moeten sporten. Helaas zijn er verschillende beperkingen die ervoor zorgen dat dit niet het geval is. Zo zijn er ouders die niet voldoende inkomen hebben om hun kind te laten sporten, zijn sommige kinderen (te) onzeker om te sporten of weten kinderen simpelweg nog niet wat ze leuk vinden. Wij proberen deze drempels zo veel mogelijk te verlagen en daardoor bij te dragen aan onze visie waarin alle kinderen met plezier bewegen.

Onze missie

Wij laten kinderen (1) plezier beleven in sporten, (2) veelzijdig bewegen en (3) zich bewust worden van hun sportvoorkeur. Deze combinatie zorgt ervoor dat meer kinderen duurzaam zullen gaan en blijven sporten.

Om dit te bereiken maken we gebruik van het Athletic Skills Model en de groeimindset.

Veel topsporters hebben in hun jeugd een brede beweegbasis opgebouwd. Zo was Primoz Roglic (topwielrenner) bij de junioren een schansspringer op wereldniveau en was voetbalster Jackie Groenen als judoka derde van Europa. Zlatan Ibrahimovic geeft aan dat hij zijn behendigheid als voetballer dankt aan zijn achtergrond in taekwondo.

Dit programma draagt bij aan het bouwen van een brede beweegbasis waar kinderen ook in hun eigen sport van profiteren.

Groeimindset

Met SportSkillz stimuleren we een groeimindset. Carol Dweck, professor psychologie aan de universiteit van Stanford, deed onderzoek naar mindset. Zij stelt dat er twee uitersten zijn, een statische mindset en een groeimindset. Bij een statische mindset wordt er vanuit gegaan dat talent, vaardigheden en intelligentie van te voren vast staan en niet te beïnvloeden zijn. Bij een groeimindset wordt er juist vanuit gegaan dat dit te ontwikkelen is door hard te werken, veel te oefenen en te leren van je fouten. Uit onderzoek van Dweck bleek dat succesvolle mensen vaak één ding in gemeen hebben; een groeimindset. Mensen met een groeimindset ontwikkelen zich veel meer en zijn niet bang om fouten te maken. Om een groeimindset te stimuleren, worden kinderen bijvoorbeeld vaak uitgedaagd om een oefeningen lastiger te maken wanneer ze het kunnen. Ook als dit fout gaat, wordt dit als een positief voorbeeld gebruikt (“Ella was net een paar keer sneller dan haar maatje maar heeft het nu moeilijker voor zichzelf gemaakt door te gaan hinkelen in plaats van rennen. Daardoor win je misschien niet maar daag je jezelf wel uit en word je beter!”).

Athletic Skills Model

Een belangrijke pijler van SportSkillz is het Athletic Skills Model (ASM). Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd talentontwikkelingsmodel voor de topsport, de breedtesport en ongeorganiseerde sport, het bewegingsonderwijs, de gezondheidszorg en de sector kunst en cultuur. Volgens het ASM is het ontzettend belangrijk dat mensen een brede beweegbasis opbouwen. Dit betekent dat mensen (en zeker kinderen) niet eenzijdig moeten bewegen (een hardloper die alleen hardloopt, een voetballer die alleen voetbalt) maar zich breed moeten ontwikkelen. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Veelzijdig bewegen lijdt tot minder blessures. Eenzijdige belasting vraagt heel veel van enkele gewrichten en spieren terwijl veelzijdig bewegen deze belasting veel meer verdeelt. Hierdoor behoort hardlopen tot de meeste blessuregevoelige sporten.
  • Veelzijdig bewegen lijdt tot langer behoudt van de sporter. Bij vroege specialisatie (al op jonge leeftijd heel gericht één sport doen) stopt de sporter veel eerder dan hij of zij pas op latere leeftijd is gaan specialiseren.
  • Een brede basis lijdt tot een hogere top. Veel topsporters hebben veel verschillende sporten (en daarmeer beweegvormen) gedaan. Hiervan profiteren ze uiteindelijk ook in hun ‘doelsport’. Zo kan voetballer Zlatan Ibrahimovic goals maken zoals niemand anders dat kan door zijn achtergrond in taekwondo.

Met SportSkillz stimuleren we kinderen om veelzijdig te bewegen en dragen we daardoor bij aan motivatie voor de gymles. Immers, als voetballers of hockeyers gaan snappen dat elk onderdeel uit de gymles ervoor zorgt dat ze beter worden in hun eigen sport, zullen ze nóg gemotiveerder zijn.

Bij grote projecten over meerdere scholen kan er daarnaast gekeken worden naar de mogelijkheden om de gymdocenten en/of sportclubs te leren over het belang van veelzijdig bewegen.